Uitstekende service

Goede prijs/kwaliteit verhouding

Snelle levering

Wat gebeurt er met je lichaam tijdens een diepe slaap?

11 October 2021

Er is veel wat we niet weten over slaap. Wetenschappers stellen nog steeds vragen zoals waarom we slaapcycli hebben, waarom we dromen en waarom mensen überhaupt slaap nodig hebben. Maar één ding is zeker: als we slapen, goed slapen, voelen we ons fysiek en mentaal beter en presteren we overdag beter. Lees verder om erachter te komen wat we wél weten over slaap en waarom het zo belangrijk is voor lichaam en geest.

  1. Je verwerkt alle informatie Denk maar niet dat wanneer je slaapt je hersenen ook zijn uitgeschakeld. Je hersenen zijn eigenlijk behoorlijk druk terwijl je slaapt, met het sorteren en opslaan van informatie van de dag. Dit proces is vooral belangrijk voor het creëren van langetermijnherinneringen, omdat je brein alle informatie die het gedurende de dag heeft verzameld, consolideert en opslaat voor later gebruik.

  2. Hormonen overspoelen je lichaam Er komen een aantal verschillende hormonen vrij tijdens de slaap, allemaal met verschillende doelen. Melatonine, afgegeven door de pijnappelklier, regelt je slaappatroon. De niveaus nemen 's nachts toe, waardoor jij je slaperig voelt. Terwijl je slaapt, geeft je hypofyse groeihormoon af, wat je lichaam helpt te groeien en zichzelf te herstellen.

  3. Je sympathische zenuwstelsel ontspant Tijdens de slaap krijgt je sympathische zenuwstelsel (dat je vecht- of vluchtreactie regelt) de kans om te ontspannen. Studies hebben aangetoond dat wanneer we geen slaap krijgen, de activiteit van het sympathische zenuwstelsel toeneemt, wat ook wordt weerspiegeld door een verhoging van de bloeddruk.

  4. Cortisolspiegels worden lager De niveaus van cortisol, vaak het stresshormoon genoemd, nemen af tijdens de eerste paar uur van de slaap, voordat ze snel na het ontwaken hun piek bereiken. Dit zorgt ervoor dat je je fit voelt als je wakker wordt en het wakkert je eetlust aan.

dromen

  1. Je komt in REM-slaap terecht Terwijl je slaapt, fiets je door perioden van niet-snelle oogbewegingsslaap (NREM) en snelle oogbewegingsslaap (REM). Het is tijdens de REM-slaap dat we de meest levendige dromen hebben. Tijdens deze fase zijn je spieren tijdelijk verlamd, wat betekent dat je niet kunt bewegen. Sommige wetenschappers denken dat misschien zo is om je dromen niet onbedoeld fysiek waar te maken.

  2. Je toiletdrang wordt onderdrukt Heb je je ooit afgevraagd waarom je overdag om de paar uur naar het toilet moet om te plassen, maar wel acht uur kunt slapen zonder naar het toilet te gaan? Dank ADH, een antidiuretisch hormoon dat door de hersenen wordt afgegeven onder een circadiaans ritme dat de noodzaak om 's nachts zo vaak te urineren uitschakelt.

  3. Je immuunsysteem vecht tegen ontstekingen en infecties Terwijl je slaapt, geeft je immuunsysteem een soort kleine eiwitten af, cytokines genaamd. Als je ziek of gewond bent, helpen deze cytokines je lichaam om ontstekingen, infecties en trauma's te bestrijden. Zonder voldoende slaap kan je immuunsysteem mogelijk niet optimaal functioneren.

ziek zijn

Je lichaam doet dus veel belangrijk werk terwijl je slaapt. Een goede nachtrust is van vitaal belang voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Zorg daarom voor een donkere kamer met een temperatuur van rond de 18 graden. Onderschat ook zeker de rol van het matras, het dekbed en je hoofdkussen niet. Al deze factoren dragen bij aan een goede nachtrust.

Kees
Kan ik je helpen?