Waar moet je op letten bij het kopen van een Boxspring bed?
16 October 2018
Ga nu naar de actie
Waar moet je op letten bij het kopen van een Boxspring bed?
Veel mensen slapen tegenwoordig op een boxspring, maar wat zijn nou precies de voordelen van een boxspring? Hieronder zetten we de 5 grote voordelen van een boxspring uiteen.
De voordelen van een Boxspring:
De hoogte: De meeste boxsprings zijn hoger dan een normaal bed wat in en uitstappen extra makkelijk maakt.
De uitstraling: Boxsprings hebben een luxe en massieve uitstraling daarbij zijn er veel verschillende hoofdborden te koop. Daarmee kun je makkelijk kiezen voor de uitstraling die bij jou past.
Perfecte ondersteuning: Het meest belangrijke bij een boxspring is natuurlijk de goede ondersteuning, de dubbele en bij sommige boxsprings 3-dubbele vering zorgt voor een bijzonder hoog comfort.
Goede ventilatie: Doordat bij de meeste boxsprings gebruik gemaakt wordt van bonell of pocket veer matrassen ventileren deze bedden erg goed. Het open vering systeem biedt een optimale ventilatie en vochtregulatie.
Makkelijk te personaliseren: Boxsprings zijn makkelijk aan te passen aan je eigen voorkeur van de pootjes tot het matras, de topper en het hoofdbord.
Bij het kopen van een boxspring moet je letten op een aantal punten. Om je te helpen de juiste keuze te maken, vertellen we je hier over de meest voorkomende materialen en verschillende soorten boxspringsets die je tegen zult komen in jouw zoektocht naar de ideale boxspring.
De belangrijkste onderdelen zetten we hieronder uiteen:
De Box (vering) De matras (ondersteuning) De topper (comfort) De uitstraling
Veel mensen kijken bij het kiezen van een boxspring vooral naar het uiterlijk, terwijl het uiterlijk natuurlijk niets toevoegt aan de kwaliteit van jouw nachtrust. Je kunt het beste eerst bepalen hoe jouw ideale bed eruit dient te zien, waar gaat jouw voorkeur naar uit?
Stel jezelf daarom de volgende vragen:
Wat vind ik lekker liggen? Een stevig of een zacht bed? Hoe zwaar ben ik? Hoeveel ondersteuning heb ik nodig? Heb ik het snel warm of koud? Heb ik allergieën of andere lichamelijke klachten? Wil ik dat de boxspring elektrisch verstelbaar is? En natuurlijk niet onbelangrijk, wat is mijn budget? Wanneer je het antwoord op bovenstaande vragen weet kunnen we bepalen hoe de opbouw van jouw ideale boxspring moet zijn.
De Box:
Er is nogal wat verschil te vinden in de kwaliteit en opbouw van het aanbod. De goedkoopste optie is een harde box met eventueel een polyether comfort laag.
Technisch gezien is dit geen boxspring omdat zoals het woord al zegt, er veren (spring) in de box aanwezig dienen te zijn. Een harde box geeft dus geen vering aan het bovenliggende matras. Voor het zicht heb je dan een boxspring maar het vering op vering principe waar het bij een boxspring om draait heb je in dit geval niet. Geveerde boxen zijn er in 2 varianten, met Pocket veren of de goedkopere variant Bonell veren.
Bij een matras of box met een pocketveren kern zijn de verschillende veren per stuk verpakt in textielzakjes. De veren zijn tonvormig en staan op verschillende rijen. Deze rijen wisselen in stevigheid waardoor er verschillende comfortzones ontstaan. Door de verschillende rijen en de losse pocketveren is sprake van een uiterst soepel en goed buigbaar vereninterieur met een hoog draagvermogen. Pocketverenkernen zijn de verenkernen met de hoogste puntelasticiteit. Pocket veren matrassen of boxen zijn daarom ook perfect te combineren met een verstelbare boxspring. Verschil in kwaliteit kan hier nog bepaald worden door de hoeveelheid veren per m2.
De Bonell veer maakt aan de beide uiteinden een grotere cirkel dan in het midden, net als een zandloper. Hierdoor wordt de weerstand bij een zwaardere belasting hoger, dit zorgt ervoor dat het matras zich aanpast aan het gewicht van de gebruiker. Deze veren worden apart in vorm gebracht en zijn stugger dan pocketveren.
Ga je voor de hoogste kwaliteit? Dan is het de beste optie om te kiezen voor een box met Pocket vering. Heb je liever de goedkoopste optie kies dan voor een harde box eventueel afgedekt met een laag Polyether comfort schuim. Wanneer je gaat voor het beste van beide werelden kies dan voor Bonell vering, prima kwaliteit voor een lagere prijs.
De matras:
Bij het kiezen van een matras is het belangrijk om te kijken naar het gewicht en de persoonlijke voorkeur van degene die het matras gaat beslapen. Weeg je minder dan 80KG dan wordt het aangeraden een zacht tot medium matras te kiezen. Weeg je meer dan 80KG dan wordt het aangeraden een medium tot stevig matras te kiezen.
Het belangrijkste doel van een goed matras is de juiste ondersteuning bieden voor jouw lichaam. Vandaar dat de hardheid en de keuze voor pocket veren of bonell veren zeer bepalend is voor het uiteindelijke comfort. Eigenlijk willen we maar 1 ding en dat is ervoor zorgen dat de wervelkolom zo recht mogelijk gehouden wordt tijdens de slaap.
Is de matras te zacht dan zal er snel kuilvorming ontstaan waardoor je lichaam te veel wegzakt en de wervelkolom bol trekt.
Is de matras te stevig dan zal er teveel druk zijn op bijvoorbeeld de schouders en bekken, hierdoor krijgt je wervelkolom een lichte kronkel. Let bij het kiezen van een matras dus goed op het type vering en de maximale belasting van de matras. Bij de meeste matrassen worden de veren afgedekt met verschillende lagen schuim. Dit komt het comfort en de kwaliteit van het matras zeker ten goede. Meer over deze soorten schuim lees je in de uitleg over toppers.
De topper:
Bij het kiezen van een topper letten we vooral op de persoonlijke voorkeur. Een topper biedt een extra laag comfort en hoeft door de ondersteuning van het juiste matras eronder zelf geen ondersteuning te geven. Welk comfort past dan het beste bij jou? Om die vraag te beantwoorden kijken we in dit geval naar de 3 meest gebruikte materialen:
Koudschuim Visco (Nasa Traagschuim) Latex
Koudschuim:
Een koudschuim topper vormt zich goed naar het lichaam zonder heel zacht te zijn. Vaak wordt de kwaliteit van koudschuim aangegeven met ‘’HR’’ wat staat voor high resilience of wel hoge veerkracht. Hoe hoger het HR nummer hoe groter de dichtheid van het schuim, dus hoe steviger de topper. Een topper van koudschuim voelt niet warm aan en biedt goede vochtregulerende en ventilerende eigenschappen.
Deze eigenschappen geven je extra comfort en houden je heerlijk koel. Een topper van koudschuim is daarom extra geschikt voor mensen die het snel warm hebben of veel transpireren tijdens hun slaap.
Visco (Nasa Traagschuim):
Traagschuim zorgt voor een drukverlagende ondersteuning, doordat het traagschuim thermo-elastisch is. Dit houdt in dat het materiaal reageert op lichaamstemperatuur en door lichaamswarmte zachter wordt. Op de plaatsen waar de druk en lichaamswarmte het hoogst zijn, zoals bij de uitstekende lichaamsdelen als schouders en bekken, wordt het traagschuim het zachtst. Hierdoor zinken deze plekken goed weg in het schuim. De plekken waar sprake is van minder druk, bijvoorbeeld bij de onderrug, blijven koeler en daar is het traagschuim dan ook harder. Op deze manier wordt het lichaam over een groot oppervlak ondersteunt, wat de druk op het lichaam doet verlagen. Deze eigenschappen geven je extra comfort en houden je heerlijk koel. Een topper van traagschuim is daarom extra geschikt voor mensen die houden van een zacht bed waar je letterlijk in weg kan zinken.
Latex:
Een latex topper is gemaakt van ademend en veerkrachtig materiaal wat zacht aanvoelt en zich aan uw lichaamsvorm en gewicht aanpast. Hierdoor geeft een latex topper u een extra ontspannen gevoel. Er wordt minder druk op de schouders, rug en heupen uitgeoefend. Een ander groot voordeel van latex is de open celstructuur. Door deze structuur voelt latex niet warm aan en biedt het materiaal goede vochtregulerende en ventilerende eigenschappen.
De keuze voor een topper is zoals je ziet vooral afhankelijk van de persoonlijke voorkeuren. De kwaliteit van de topper zie je in veel gevallen terug in de dikte. Een dikkere topper biedt logischerwijs meer comfort dan een hele dunne.
De uitstraling:
Nu je weet wat voor type boxen, matrassen en toppers passen bij jouw persoonlijke voorkeur, kunnen we gaan kijken naar de uitstraling. Wat voor hoofdbord vind je mooi en wat voor stof past het beste in jouw slaapkamer dit is hét moment om na te denken over deze vragen.
Kies je voor een boxspring met opbergruimte of voor een boxspringset die elektrisch verstelbaar is. Welke maat heb je nodig? Kies je voor een 1-persoons boxspring of ga je voor een 2-persoons? Bij een boxspring voor 2 personen kun je vaak nog kiezen uit verschillende Boxspring maten: 160x200 of 180x200 zelfs groter is mogelijk. Het gaat er vooral om wat past in jouw slaapkamer en je persoonlijke voorkeur.
Wanneer je ook hier jouw keuzes in gemaakt hebt komt het belangrijkste onderdeel van de zoektocht naar de juiste boxspring.
De aankoop:
Je weet wat voor boxspring het beste past bij jouw persoonlijke voorkeuren. Denk nu goed na over je budget. Wil je bijvoorbeeld een goedkope boxspring kopen en koop je liever online of in een winkel? Online vind je vaak scherpere prijzen en is het makkelijk om meerdere boxsprings te vergelijken.
Ga je voor een complete boxspringset of stel je met losse keuzes voor een box, matras en topper je eigen complete boxspring samen. Let ook goed op aanbiedingen, vaak kun je een boxspring in de aanbieding veel goedkoper krijgen dan de vaste prijs bij andere aanbieders.
We hopen dat je zo een beeld hebt gekregen over de mogelijkheden en de punten waar je op moet letten bij de aanschaf van een boxspring. Wil je graag meer informatie dan kun je natuurlijk altijd een van onze slaapexperts bereiken via onze klantenservice. Zij helpen je graag om de juiste keuze te maken.