Te warm in bed? Deze trucs helpen je koel te slapen!
06 July 2022
In veel delen van de wereld zijn mensen gewend om in een warm klimaat te leven, werken en slapen. Voor de rest van ons die te maken hebben met veranderende seizoenen en hittegolven, kan het moeilijk zijn om ons comfortabel to voelen in die omstandigheden. Zeker als het te warm in bed is. Dit maakt het veel moeilijker om een volledige nachtrust te krijgen. Een gebrek aan slaap kan schadelijk zijn voor onze fysieke en mentale gezondheid en kan irritatie, hoofdpijn, hersenmist en uitputting veroorzaken. Maar geen zorgen, in dit artikel hebben we de beste adviezen en oplossingen verzameld om 's nachts koel te blijven in bed.
Trucs om 's nachts koel te blijven
Volgens onderzoeken varieert de ideale slaaptemperatuur van 15 tot 19 °C. Het is niet alleen de perfecte temperatuur om te voorkomen dat je midden in de nacht wakker wordt omdat je kletsnat bent van het zweten. 15 tot 19 °C helpt een menselijk lichaam om de REM-slaapcyclus in stand te houden en zorgt voor de benodigde myelineproductie. Dit zijn processen die resulteren in gezonde, ononderbroken zoete dromen.
Dus, hoe kun je koel worden/blijven als het te warm in bed is?
1. Neem een wárme douche
Ja, je leest het goed. Een warme douche. Het nemen van een warme douche voor het slapengaan helpt om je lichaamstemperatuur 's nachts af te koelen. Door het vergroten van de natuurlijke afkoeling van de kerntemperatuur van het lichaam kun je de kwaliteit van je slaap bevorderen. We raden aan om 1,5 à 2 uur voor het slapengaan te douchen, zodat je lichaam ruim de tijd heeft om af te koelen.
2. Probeer de Egyptische methode
Heb je nog niet gehoord van de Egyptische methode? Laten we er samen induiken. In wezen biedt de Egyptische methode aan om het probleem van extreme hitte 's nachts te temperen door op vochtige lakens te slapen.
- Haal het beddengoed van je matras af. Spray het nat met een plantenspuit.
- Extra effect? Doe hetzelfde met je haar en de kledij waar je in slaapt.
- Maak je bed op met de bevochtigde lakens en overtrekken.
- Word wakker in het droge bed en voel je koel en verfrist.
3. Kruik met bevroren water
Velen, vooral dames, kennen de warme kruik wel. Voor verlichting van pijn en natuurlijk om lekker warm te worden op een winteravond. Dat trucje kan natuurlijk ook in reverse. Stop een kruik met water in de vriezer (minstens 1 dag vooraf) en leg die kruik vervolgens zo’n 1 à 2 uur voor het slapengaan in je bed. Meerdere kruiken om meer lengte van je matras te pakken, kan zolang er ruimte genoeg in je vriezer is natuurlijk ook.
4. Open de ramen, sluit de gordijnen
Mensen die in droge en warme klimaten leven, weten dat het onmogelijk is om oververhitting te voorkomen door kleding uit te doen. Integendeel, men moet hun lichaam juist bedekken tegen het zonlicht. Hetzelfde geldt voor jouw kamer. Houd de gordijnen overdag altijd dicht. Het duurt even voordat een kamer is afgekoeld na de dag vol zonneschijn. De beste manier om 's nachts af te koelen is om de temperatuur 's avonds niet te verlagen, maar om te voorkomen dat de temperatuur van tevoren stijgt en dat doe je door de luchtstroom in gang te houden, maar het zonlicht te blokkeren.
5. Kies de juiste lakens en negeer je dekbed
Tijdens de hittegolven is het kiezen van de juiste lakens essentieel. Om dat te doen hoef je maar een paar eenvoudige regels te volgen. Polyester of zijden lakens zijn geweldig om de temperatuur te behouden, maar dat is niet wat je nodig hebt voor die hete zomernachten. Linnen van goede kwaliteit is het perfecte beddengoed: het is niet alleen uitstekend voor je huid en haar, maar het is ook het materiaal dat het meeste verkoeling biedt. Linnen is wel een iets duurdere optie. Mocht het te duur zijn, dan is 100% (percale) katoen een goed alternatief. Overigens is het hierbij een goed idee om enkel te slapen onder een (linnen/percale katoenen) laken of dekbedovertrek, dus zonder dekbed.
6. Werk niet in bed
Mensen die graag films kijken, werkopdrachten afmaken of gewoon overdag in bed op Facebook scrollen, hebben vaak moeite om in slaap te vallen. Het is cruciaal om werkzones en rustzones van uw persoonlijke ruimte te scheiden. Bovendien geven apparaten, zeker laptops bijvoorbeeld, warmte af. Dat is dus niet handig als het al te warm in bed is. Tijdens een lange, stressvolle dag lijkt chillen in bed altijd verleidelijk. Ons brein moet het bed associëren met rust en nachtrust. Dit Pavloviaanse effect of klassieke conditionering (nieuwe associaties vormen door gedragstraining) kan je helpen om gemakkelijk in slaap te vallen, zelfs tijdens hittegolven.
7. Regel de (gevoels)temperatuur
Al deze tips zorgen ervoor dat je een nacht beter slaapt en het niet meer te warm in bed is, of een stuk draaglijker. Toch is het regelen van de luchttemperatuur in jouw kamer de belangrijkste taak. Airconditioning is een effectieve, maar niet altijd toegankelijke en gezonde optie. Ventilatoren kunnen te luid zijn. De ultieme oplossing kan zowel een milieuvriendelijke als een gezondere optie zijn: een aircooler. Een stil en compact alternatief om 's nachts een aangenamere temperatuur te behouden.
8. Zorg voor vocht en afkoeling
Warmte droogt alles uit, inclusief je lichaam. Je kunt niet goed functioneren als je uitgedroogd bent en hoewel je je lusteloos zult voelen, zal de kwaliteit van je slaap negatief worden beïnvloed. Om nog maar te zwijgen van het feit dat je 's nachts misschien dorstig wakker wordt. Uitdroging kan je ook vatbaarder maken voor een zonnesteek en je hoofdpijn bezorgen. Een van de sleutels tot succes als het te warm in bed is, is voorkomen dat je oververhit raakt. Drink overdag ruim voldoende; zet water in je buurt neer, zodat je het sneller daadwerkelijk drinkt. Je lichaam zal van nature zijn temperatuur verlagen als je gaat slapen, maar niet zozeer als de lucht om je heen heet is. Het is dus belangrijk om wat verkoeling in de buurt te hebben. Dat kan een washandje zijn, gedrenkt in koud water, een icepack of een partij ijsblokjes in een kom, of zelfs een spuitfles met koud kraanwater. Als je geen last hebt van een ventilator, is dat ook een goede optie – zeker met koelelementen of een fles bevroren water ervoor.
De sleutel tot een betere nachtrust als het te warm is in bed, is de focus op het afkoelen van je lichaam én de omgeving waarin je slaapt. Neem een warme douche om je slaapkwaliteit te bevorderen, zorg voor een koelere ruimte en schakel wanneer nodig een aircooler in.