Uitstekende service

Goede prijs/kwaliteit verhouding

Snelle levering

Ondraaglijk warm in bed? Zo kom je van nachtelijk zweten af!

24 September 2018

Actie: Gratis McGregor Dekbed

Ondraaglijk warm in bed? Zo kom je van nachtelijk zweten af!

Werd je vanochtend badend in het zweet wakker of heb je al langere tijd last van overmatig zweten zodra je in bed ligt? Ontzettend vervelend en helaas heel herkenbaar. Gelukkig kun je daar wat aan doen. We zetten een aantal praktische tips voor je op een rij om het nachtelijk zweten te voorkomen of in ieder geval te beperken. ‘s Nachts transpireren is hartstikke menselijk, maar het moet natuurlijk geen extreme vormen aannemen.

Wat is nachtelijk zweten?

Wat is dat eigenlijk, dat nachtelijk zweten?Wanneer er ‘s nachts zweten hebben we last van een te hoge temperatuur in bed, waardoor we onvoldoende goed tot rust kunnen komen. Het is van belang dat we ons lichaam tijdens de nachtrust voldoende warm houden, maar het moet niet té warm worden. Zodra je begint te zweten in bed is het te warm, er zou geen sprake moeten zijn van merkbare transpiratie. Het zweten tijdens onze slaap doen we bijvoorbeeld wanneer we koorts hebben of wanneer we in de overgang zitten. Dat zijn tijdelijke situaties waar we weer relatief eenvoudig vanaf kunnen komen. Gebeurt het overmatig zweten je altijd ‘s nachts en is er sprake van een meer structurele situatie? Er valt wat te doen aan het zweten in slaap.

Wanneer heb je de meeste last van nachtelijk zweten?

Uiteraard hebben we er gemiddeld meer last van wanneer de temperatuur buiten oploopt en het onvoldoende lukt om de kamer te koelen. Zodra het warm wordt in de slaapkamer loop je meer risico tot nachtelijk zweten, vooral onder de deken wordt het dan snel warm. Je kunt uiteraard het dekbed alvast uit de dekbedhoes halen of er zelfs helemaal op gaan liggen. Zelfs dan kan het behoorlijk warm blijven, waardoor het de moeite waard is om op zoek te gaan naar andere oplossingen.

Met het nachtzweten bedoelen we echter een meer structureel probleem, waardoor je ook transpireert op het moment dat het buiten minder warm is. Zolang het zo’n 20 - 25 graden is zou je in de slaapkamer niet moeten zweten tijdens de slaap, in dat geval is er sprake van een verstoring en is het de moeite waard om na te gaan wat er aan de hand is.

Het zweten in bed kan te maken hebben met een aantal verschillende oorzaken. Met name mensen met overgewicht hebben hier eerder last van en ook bepaalde medicijnen en medische aandoeningen kunnen van invloed zijn. Heb je last van bloedarmoede, een infectie, diabetes of wellicht een te snel werkende schildklier? Dit zijn bekende veroorzakers van het ‘s nachts zweten. Gebruik je de pil of antidepressiva? Ook daarvan kun je het in bed behoorlijk warm krijgen en kun je overmatig gaan zweten.

Oorzaak van nachtelijk zweten

Heb je vaak last van nachtelijk zweten en zoek je naar een patroon waar dat mee te maken kan hebben? Veel mensen hebben hier last van zodra ze pittig of kruidig eten voordat ze gaan slapen. Ook alcohol, koffie en tabak kunnen ervoor zorgen dat ons lichaam overmatig zal transpireren en je last krijgt van het zweten in bed. Verder kun je te maken hebben met nachtmerries, slaapproblemen als het gevolg van stress en lichamelijke activiteiten te kort voordat je gaat slapen. Je lichaam heeft even tijd nodig om af te koelen. Het is daarom een goed idee om eerst even een (koude) douche te nemen.

’s Nachts minder zweten: oplossingen

Uiteraard zijn er daarnaast andere oplossingen beschikbaar voor het nachtelijk zweten. Het is bijvoorbeeld verstandig om de verwarming in de slaapkamer nooit hoger in te stellen dan 18 graden. Deze temperatuur is goed geschikt, omdat je de deken kunt gebruiken om je lichaam verder op te warmen. Zet je de temperatuur hoger? Dan bestaat het risico dat je last krijgt van nachtzweten of transpireren tijdens de nachtrust.

Probeer voordat je gaat slapen in ieder geval slechts een lichte maaltijd te nuttigen, gebruik niet te veel kruiden en drink in ieder geval geen alcohol. Wil je graag koffie drinken? Zorg ervoor dat je dat aan het begin van de avond doet of gebruik de koffie in de ochtend. Het is voordat je gaat slapen een goed idee om even te ontspannen en de lichamelijke activiteiten eerder op de dag te plannen.

Een andere tip tegen het zweten in bed is om wat lauw water te drinken. Juist door dit niet helemaal koud in te schenken moet je lichaam harder werken om het af te koelen. Dit zorgt ervoor dat je lichaam kouder aan zal voelen en je minder last hebt van het zweten tijdens je slaap.

Ademend beddengoed tegen nachtelijk zweten

Uiteraard kunnen we je ook bij Dekbed Discounter van dienst zijn met producten die je helpen het nachtelijk zweten tot een minimum te beperken. Het is bijvoorbeeld een goed idee om het te warme beddengoed te vervangen door meer ademende materialen. Merk je dat je last hebt van het ‘s nachts zweten en ben je benieuwd waar dat aan ligt? In sommige gevallen kun je de synthetische materialen die je gebruikt het best vervangen door de natuurlijke en ademende materialen. Voor de lakens en ook je nachtkleding kun je uitstekend gebruik maken van katoen. Dit is een natuurlijk materiaal dat van zichzelf op een luchtige wijze in elkaar zit. Het grote voordeel daarvan is dat de temperatuur niet te snel op zal lopen, ook niet wanneer het buiten en in de slaapkamer behoorlijk warm wordt.

Je kunt online de katoenen lakens en bijvoorbeeld de katoenen dekbedovetrekken bekijken. Ze vormen beiden een goede keuze om het zweten in bed zoveel mogelijk te voorkomen. Zweten in onze slaap is voor niemand fijn, dus het is de moeite waard het juiste beddengoed te kopen en daarnaast gebruik te maken van onze handige praktische tips. Je zorgt er daarmee voor dat je ook tijdens de warme zomermaanden heerlijk ontspannen in slaap kunt vallen en je de volgende morgen weer fris wakker wordt.

Kees
Kan ik je helpen?