7 Tips tegen bedplassen bij kinderen
15 October 2021
In bed plassen kan een gênant probleem zijn bij kinderen, maar het is eigenlijk heel gewoon. Volgens de laatste onderzoeken plast 15% van de kinderen nog steeds in bed op de leeftijd van 5, maar minder dan 5% van de kinderen doet dit in de leeftijd van 8 tot 11. Bedplassen komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes; experts schatten de verhouding ongeveer op 2 jongens op 1 meisje. Hoewel de meeste kinderen deze fase uiteindelijk ontgroeien, zijn hier 7 tips om jouw kind en het bed de hele nacht droog te houden.
1. Straf je kind niet Boos worden op je kleintje en hem of haar straffen voor plassen in bed zal alleen maar meer druk brengen en het probleem verergeren. Biedt in plaats daarvan wat troost. Verzeker je kind dat hij of zij niet alleen is en dat bedplassen heel normaal is in zijn of haar leeftijdsgroep.
2. Laat je kind vlak voor het slapengaan plassen Zorg ervoor dat je kind voor het slapengaan naar het toilet gaat, maar probeer hem of haar ook vlak voordat jij naar bed gaat weer naar de badkamer te brengen. Deze techniek zal bedplassen bij wijze van spreken niet "genezen”, maar het kan een effectieve manier zijn om het bed 's nachts droog te houden. Uiteraard is het ook belangrijk en zeer doeltreffend om de inname van vocht door jouw kind een paar uur voor het slapengaan te beperken.
3. Creëer een beloningssysteem Overweeg een positieve stimulans die op onbewust niveau kan werken om je kind te helpen een einde te maken aan bedplassen. Maak bijvoorbeeld een kalender en geef je kind elke nacht een sticker als hij of zij droog de nacht doorkomt. Als je kind dan bijvoorbeeld 5 of 10 stickers heeft verzameld, is het tijd voor een cadeautje of traktatie.
4. Controleer op obstipatie Obstipatie is een veelvoorkomende oorzaak van blaasproblemen. Wanneer het rectum, dat zich net achter de blaas bevindt, is gevuld met grote of harde poep, komt er meer druk op de blaas. Dit veroorzaakt blaasinstabiliteit, wat op zijn beurt kan leiden tot nachtelijke ongelukken. Als je merkt dat jouw kind geen dagelijkse stoelgang heeft of als zijn/haar ontlasting doorgaans hard is, verhoog dan zijn of haar vocht- en vezelinname. Appelsap, fruit, groenten en volle granen zijn allemaal goede opties om obstipatie te verminderen en het systeem weer beter te laten werken.
5. Koop een plaswekker Een plaswekker maakt je kind wakker zodra hij of zij in bed plast. De onderbreking van de slaap kan de hersenen conditioneren om de blaas beter onder controle te houden en ongelukken helpen voorkomen. Deze methode is ongeveer 75% effectief en werkt meestal wanneer kinderen zelf klaar zijn voor dat laatste duwtje in de rug.
6. Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk Zorg ervoor dat het bed een waterdichte matrashoes en kussenslopen heeft. Leg een schone pyjama bij het bed van je kleintje voor snel omkleden midden in de nacht. Als je kind 's nachts in een nat bed slaapt, kun je hem of haar misschien ook vragen om 's ochtends te helpen de lakens te verschonen; dit kan je kind helpen de verantwoordelijkheid voor het bedplassen op zich te nemen. Door te helpen de lakens te verwisselen, kan hij of zij zich een deel van de oplossing voelen in plaats van het probleem.
7. Praat met de kinderarts Als het al andere niet werkt, kun je altijd nog praten met jouw arts over mogelijke oorzaken, bijvoorbeeld: urineweginfecties, diabetes of zelfs stress. Houd er echter rekening mee dat er in veel gevallen geen fysieke reden is voor bedplassen. Het is gewoon een vertraging in de ontwikkeling van nachtelijke blaascontrole.
Voor de meeste kinderen (en hun ouders) is bedplassen eerder hinderlijk dan een serieus probleem. Maar het is menselijk om gestrest te raken en die (negatieve) energie over te brengen op je kind. Dit is echter contraproductief en zal deze periode in de meeste gevallen alleen maar verlengen. Ontspan dus en wees geduldig: deze fase duurt (gelukkig) niet eeuwig.