Inhoud van dit artikel

  • Wat is een hoeslaken?
  • Wat is een goede kwaliteit hoeslaken?
  • Welk materiaal hoeslaken
    • Jersey hoeslakens
    • Percale katoen hoeslakens
    • Polyester hoeslakens
    • Polycotton hoeslakens
    • Katoen-satijn hoeslakens
    • Egyptisch katoen hoeslakens
    • Flanellen hoeslakens
    • Badstof hoeslakens
  • Populaire maten hoeslakens
    • Hoe groot moet een hoeslaken zijn?
    • Lengte en type hoeslakens
    • Hoeslakens standaard topper
    • Splittopper hoeslakens
    • Extra hoge hoeslakens

 

Wat is een hoeslaken?

Een basic vraag die toch bij velen leeft. Er zijn immers telkens weer mensen die voor het eerst te maken krijgen met (zelf) bedden opmaken. Of dingen gaan al erg lang op de automatische piloot, zonder goed te weten wat je nu eigenlijk in je handen hebt. Een hoeslaken is samen met een molton een beschermende hoes voor je matras en is als het ware een laken met dichte, ronde hoeken en ook afgeronde lange zijdes. Meestal zit er een elastische band helemaal rondom het hoeslaken. Zo blijft het goed om je matras zitten.

Wat is een goede kwaliteit hoeslaken?

De beste kwaliteit hoeslakens heb je met Egyptisch katoen of percale katoen of katoen-satijn hoeslakens. Welke van de twee laatste je kiest, moet je baseren op je voorkeuren. Percale katoen hoeslakens zijn steviger, dunner en lichter, kreukgevoeliger en koeler tegen de huid dan satijn. Katoen-satijn hoeslakens zijn strakker en vloeiender, glanzen en geven een luxueuze look, kreuken en plooien nagenoeg niet. Kies maar.

Welk materiaal hoeslaken?

Een hoeslaken kan van verschillende materialen gemaakt zijn. Katoen is veel voorkomend en daar bestaan varianten van. Jersey, percale katoen of Egyptisch katoen zijn elk anders van eigenschappen, al is er veel overlap. Het betreft voor verschillen in mate en wat er uitspringt. Jersey katoen is zo vervaardig dat het katoen heel rekbaar is geworden en zacht. Een jersey hoeslaken in de juiste maat past daarom altijd en soms zelfs ook als het eigenlijk iets te klein is. Welk materiaal hoeslaken prettig is, is heel persoonlijk.

Jersey hoeslakens

Wat is jersey katoen? Een jersey hoeslaken is van gebreid katoen, op een manier die de vezels rekbaarder maakt. Vaak zit er ook imitatiestof toegevoegd, synthetisch materiaal genoemd, om extra elasticiteit te bieden. Jersey blijft katoen en dus behoudt het ook die eigenschappen: ademend, vochtregulerend, snel drogend, goed absorberend, sterk. Maar dus bij jersey ook elastisch en bovendien lekker zacht.

Percale katoen hoeslakens

Percale katoen is een behoorlijke upgrade van gewoon toegepast katoen. Percale katoen is juist niet rekbaar, maar stevig doch soepel. Het wordt geweven van 100% katoen, voor de meest optimale eigenschappen. Percale katoen hoeslakens blijven bij warmte goed koel, luchtig en het is een weefsel dat soepel valt.

Polyester hoeslakens

Polyester hoeslakens zijn goed betaalbaar. Dat komt doordat het dito te fabriceren is en de stof niet van de hoogste kwaliteit is. Polyester is synthetisch, dus geen natuurlijke stof. Het absorbeert en ventileert minder goed dan katoen en is daardoor mogelijk wat zweteriger. Wel is het anti-allergisch, kleurvast, strijkvrij en soepel. De polyester hoeslakens en ander beddengoed en kleding zijn allang niet meer wat het vroeger was. De kwaliteit is erg verbeterd. Dus als je het niet snel warm hebt, is het absoluut het proberen waard.

Polycotton hoeslakens

Ook polycotton en Egyptisch katoen zijn nog varianten van katoenen hoeslakens. ‘Poly’ is een deel van het woord polyester en cotton het Engelse woord voor katoen. Het is een mix van de synthetische stof polyester en natuurlijke katoenvezels. De combinatie van deze stof is interessant, omdat beide eigenschappen bevatten die de andere stof niet heeft. Polyester is bijvoorbeeld anti-allergisch, waterafstotend van aard, gladjes en nagenoeg kreukvrij. Katoen kreukt juist wel vrij snel, is niet anti-allergisch, absorbeert erg goed en is wat stugger. Polycotton hoeslakens combineren dus deze zaken, zodat je iets krijgt wat het midden houdt van dit alles.

Katoen-satijn hoeslakens

Katoen-satijn is (je raadt het al) óók een resultaat van een specifieke weefmethode van katoengarens. Het zit op eenzelfde soort spoort als percale katoen, alleen is de binding anders. Het grootste verschil is dat satijn (subtiel) glanst. Ook zijn katoen-satijn hoeslakens nog weer wat gladder dan de andere katoenvarianten. Deze hoeslakens vind je geweldig als je wil dat waar je op ligt glad aanvoelt, verkoelend is en glanst.

Egyptisch katoen hoeslakens

Egyptisch katoen is de beste kwaliteit katoenen hoeslakens die er momenteel is. Egyptisch katoen behoort met de hand geplukt te zijn, dit zorgt voor betere vezelkwaliteit. Ook is de verwerkingsmethode zodanig dat de kwaliteit van het katoen flink geüpgraded wordt. Het gaat niet pillen, pluist ook niet. Kleurstoffen pakken heel diep en kleuren spatten er dus vanaf. De zachtheid is ongeëvenaard en die zachtheid wordt door de tijd heen juist beter in plaats van slechter. De levensduur van Egyptisch katoen hoeslakens is lang en het absorbeert en ventileert als de beste.

Flanellen hoeslakens

Flanel is wederom het resultaat van een van de verwerkingsvarianten van katoen. Flanellen hoeslakens zijn voor koudere maanden, het is namelijk een warme stof. Bovendien heerlijk zacht doordat het opgeruwd is.

Badstof hoeslakens

Badstof doet de hersenen wellicht meteen denken aan een badjas en badstof hoeslakens voelen inderdaad wel wat vergelijkbaar aan. Een badstof hoeslaken is wederom gemaakt van katoen als basis, gecombineerd met imitatiestoffen. Badstof hoeslakens hebben in de vezels kleine lusjes. In badstof zit enige stretch.

Populaire maten hoeslakens

Beddengoed kent vele formaten, daar er ook aardig wat verschillende bed afmetingen zijn. Dit zijn de meest gevraagde en dus gebruikte maten:
• Hoeslaken 180x200 cm
• Hoeslaken 160c200 cm
• Hoeslaken 140x200 cm
• Hoeslaken 120x200 cm
• Hoeslaken 90x200 cm

De eerste afmetingen zijn voor tweepersoonsbedden en twijfelaars (120 en 140 cm breed). Dit laatste houdt in dat het tussen een eenpersoons- en tweepersoonsbed in zit. Zowel alleen als met zijn tweeën op een twijfelaar slapen kan. Een hoeslaken 90x200 cm is voor een eenpersoonsbed. Ook oudere kinderen slapen vaak op dit formaat.

Hoe groot moet een hoeslaken zijn?

De afmetingen van een hoeslaken moeten gelijk zijn aan die van het matras, zoals een van de maten hierboven. Het zou ook een net meer afwijkende maat kunnen zijn. Vaak vind je het formaat op het label en uiteraard op de aankoopbon/factuur. Als je die niet meer hebt, kun je een rolmaat pakken en gewoon even de lengte- en breedtemaat van het matras opmeten. Koop uiteraard nooit kleinere hoeslakens dan je matras is. Groter kan, maar dan zul je veel plooien en vouwen hebben. Strak opmaken is dan onbegonnen werk.

Lengte en type hoeslakens

Hoeslakens met 10 of 20 cm extra lengte bestaan ook. Er zijn immers mensen die slapen in extra lange bedden, omdat hun lichaamslengte boven de twee meter is. Behalve andere lengte zijn er ook andere type hoeslakens. Sinds de komst van boxsprings is dit nodig. Matrassen zijn namelijk lang niet altijd meer rechttoe rechtaan.

Hoeslaken standaard topper

Wat een traditioneel bed niet heeft en een boxspring wel, is een topper, ook wel topdekmatras genoemd. Een matrasje, meestal tussen de vier en 10 centimeter dik, dat extra op het eigenlijke ondersteunende matras komt. Hoeslakens voor standaard toppers bestaan uit één geheel. Een standaard topper 2-persoons helpt de naad tussen twee losse matrassen weg te werken.

Splittopper hoeslaken

Splittopper hoeslakens zijn voor elektrische bedden of boxspring. Als ieder bedhelft van een tweepersoonsbed afzonderlijk kan worden ingesteld, moet in de topper in het midden een spleet zitten. Anders kan het ene deel niet plat blijven, terwijl het andere omhoog staat. Een splittopper hoeslaken beweegt netjes mee met de positie van de topper.

Extra hoge hoeslakens

Wat zijn dat nou weer, extra hoge hoeslakens? Dit zijn hoeslakens die bij de hoeken veel hoogte hebben, zodat ze om extra dikke matrassen passen. Dit is nodig bij waterbedden en bijvoorbeeld ook handig als je een boxspring hebt en een hoeslaken om matras(sen) en topper tegelijkertijd wil. Dit voorkomt ook schuiven van de topper. Voor een idee: gewone hoeslakens hebben een hoekhoogte van rond de 25 cm, bij extra hoge hoeslakens is dat minimaal 35 en regelmatig zelfs 40 cm.