Wat is beddengoed?

Beddengoed is de benaming voor alles wat op en voor een bed wordt gebruikt. Beddengoed bestaat onder andere uit:

Fris beddengoed

Zonder fris beddengoed is het niet lekker slapen en daarom is het belangrijk dat het van goede kwaliteit is. Dekbed-discounter is de grootste in beddengoed van de Benelux. Dit is terug te zien in ons ruime assortiment, maar ook de service nemen wij erg serieus. Ons beddengoed is gemaakt van milieuvriendelijke en duurzame materialen.

De geschiedenis van beddengoed

Tegenwoordig heeft het beddengoed verschillende prints, materialen en kleuren. Maar dit was niet altijd zo. Voor de jaren 70 van de twintigste eeuw was het beddengoed vooral wit en keken mensen je raar aan als je bijvoorbeeld een rood kussen had.

Beddengoed bij Dekbed Discounter

 

Beddengoed omvat alles wat nodig is om je bed volledig slaapklaar te hebben, op hygiënische en beschermende wijze. Zonder fris beddengoed en matrasbescherming slaap je minder prettig/gezond en zul je je matras eerder moeten vervangen. Dekbed Discounter is de voordeligste, kwalitatiefste discounter van de Benelux. Dat is terug te zien aan onze prijzen, prijs-kwaliteitverhouding, ons ruime assortiment met een diversiteit aan hoogwaardige materialen. Je hebt ook keuze uit meerdere kleuren, vroeger was dat niet zo. Dat moest je het doen met wit, wat na verloop van tijd dan ongetwijfeld gebroken wit werd. Nu heb je voor je hoeslakens keuze uit neutrale én opvallendere, fellere kleuren en qua dekbedovertrekken is de sky al helemaal de limit tegenwoordig.

Beddengoed wassen

Het is het beste om de boel hygiënisch te houden in bed en daarvoor is met regelmatig beddengoed wassen noodzakelijk. Met het blote oog zie je namelijk het meeste niet, maar helaas betekent het in dit geval niet dat er ook niets ís. Er gebeurt ’s nachts van alles met je beddengoed: er trekt zweet in, minuscule huidschilfers, stof, mijten, vuiligheid van bijvoorbeeld je voeten, soms een beetje bloed van een klein wondje, vettig residu van je (hoofd)huid en dan hebben we het nog niet eens over huisdieren en intieme activiteiten. Kortom, we hebben meer dan duidelijk gemaakt waarom beddengoed wassen verre van overbodig is. Hoe beddengoed wassen verschilt per soort beddengoed en ook per materiaal. De wasvoorschriften kun je vinden op het etiket. Heb je dat eruit geknipt, dan kun je het beste online even wat onderzoek doen. De grootste reden dat er belang is om niet verkeerd te wassen of drogen, is de kans op krimpen. Natuurlijk gaat er ook kwaliteit verloren bij beddengoed verkeerd wassen.

De belangrijkste uitgangspunten zijn:

• Nagaan op welke temperatuur je mag wassen. Heet wassen op 60- of zelfs 90°C is het meest hygiënisch, omdat dit bacteriën en huisstofmijt doodt. De temperatuur van 60°C mag echter vaker bij moltons en hoeslakens dan bij bijvoorbeeld dekbedovertrekken. Echter ook niet alle lakens hebben dat voorschrift, maar mogen tot 40°C. Het is vaak onverstandig om dan toch heter te wassen. Materiaal dat totaal niet krimpgevoelig is, is bijvoorbeeld polyester. Dit is ook nog eens synthetisch en dus anti-allergisch. Het is echter relatief minder ademend en absorberend. Katoen is een van de beste beddengoed materialen, maar dat is wel behoorlijk krimpgevoelig. Let dus altijd op met beddengoed wassen en houd je spullen in de goede shape.

• Controleren of het beddengoed in de droger mag en op wat voor programma.

• Zorgen dat alles goed droogt. Dons dat nat blijft zal bijvoorbeeld erg muf blijven ruiken en in kwaliteit verslechteren.

• Was het beddengoed wekelijks.

Lees ook over beddengoed

Hoe vaak je bed verschonen en hoe beddengoed wassen?

Hoe een donzen dekbed wassen?

Beddengoed kopen

Beddengoed kopen moet om de zoveel tijd en afhankelijk van wat voor soort beddengoed en materiaal je wil, kan dat nog best prijzig zijn. Zeker als je beddengoed moet kopen voor meerdere gezinsleden. Dan is het fijn dat er een webshop is zoals die van Dekbed Discounter, waar je op één plek alles vindt wat je nodig hebt, voor vaste lage discountprijzen met toch die uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. We zeggen bewust verhouding, want ook bij ons kost Egyptisch katoen of linnen nog steeds meer dan bijvoorbeeld polyester en minder kwalitatief katoen. De verhouding tussen kwaliteit en de prijs is echter altijd spot on. Beddengoed kopen bij ons is dus een goed plan en zeker bij extra sale voordeel als black Friday deals, 1+1 acties of een opruiming.

Soorten beddengoed

Hierboven is al uiteengezet welke soorten beddengoed er zijn, die Dekbed Discounter ook allemaal aanbiedt in allerlei maten, materialen en kleuren. Welk beddengoed gebruik je om welke reden, waaruit bestaan ze en waar kun je op letten bij aankoop ervan?

• Dekbed: De deken die je over je heen legt om het behaaglijk warm te hebben. Een dekbed bestaat uit een tijk en vulmateriaal. De tijk is het omhulsel, waarin de vulling goed opgesloten zit. De vulling bepaalt het materiaal dekbed, bijvoorbeeld een donzen dekbed, wol of polyester holle vezel. Let erop dat je materiaal koopt dat past bij jouw wensen. Dons is bijvoorbeeld licht, vereist weinig onderhoud en is goed temperatuur-isoleren. Polyester is onder meer hypoallergeen en hygiënisch te wassen.

• Dekbedovertrek: dit overtrek gaat om het dekbed. Als bescherming, voor hygiëne en je kunt er extra slaapbehoefte mee vervullen. Bijvoorbeeld anti-allergisch (polyester, bamboe), luchtig (linnen, Egyptisch katoen), glanzend (satijn) of warm (flanel).

• Molton: een molton is beddengoed met als functie bescherming. Het gaat om het matras en gaat als eerste hier omheen, gevolgd door een hoeslaken. Het is een lang laken met afgeronde hoeken die je om de hoeken van het matras vouwt. Vaak zit er een elastische band rondom voor een betere pasvorm. Moltons zijn er in diverse materialen met verschillende eigenschappen.

• Hoeslaken: het hoeslaken is nagenoeg gelijk aan een molton, maar is meestal wat dunner en mogelijk van ander materiaal. Het voelt prettiger aan op de huid en biedt nog een extra beschermlaag.

• Hoofdkussen: Hierop rust je hoofd tijdens het slapen. Net als bij een dekbed is er een tijk en een vulling. Die bepaalt wat voor kussen het is: zacht, medium of stevig en of het snel terugveert of niet en wel of niet goed ventileert. Dat zijn dus zaken om op te letten: wat is je slaaphouding en welk stevigheid moet je kussen hebben om je wervelkolom in de goede shape te houden.

• Een kussensloop is een omtrek voor het hoofdkussen. Je hebt net als voor een matras een molton sloop en een tweede kussensloop. Die is passend bij een dekbedovertrek. De moltons zijn vaak wit of crème van kleur. Het materiaal van je kussensloop bepaalt vooral of het wel of niet klammig kan worden én hoe het voelt op je huid. Satijn is bijvoorbeeld de beste optie voor je huid en haar.

• Sprei: met een sprei decoreer je het bed en houd je je beddengoed stofvrij; het komt over het dekbed en diens overtrek heen, eigenlijk dus over ál het beddengoed. Een sprei kan ook dienen voor extra warmte tijdens koude nachten. Een sprei kan van meerdere materialen gemaakt en effen van kleur zijn, maar ook motiefjes of een leuke print hebben.

Luxe beddengoed

Ben je een beetje klaar met de relatief goedkopere stoffen die sneller slijten en wil je overstappen op luxe beddengoed (of wie weet heb je nooit anders gekocht dan dat)? Dan kun je luxe beddengoed kopen van de kwalitatiefste materiaalsoorten. Dat gaat vooral om Egyptisch katoen, percale katoen (van 100% katoen) en Belgisch linnen. Qua dekbedvulling bevindt ganzendons zich aan de top, omdat het licht, volumineus, ventilerend én isolerend is. Een goed donzen dekbed is koel als het warm is en houd je in de winter juist lekker warm. Tegenwoordig heb je dankzij 4-seizoenen dekbedden echter altijd de mogelijkheid om per seizoen precies te slapen zoals jij dat nodig hebt. Luxe beddengoed is bij ons gelukkig alsnog niet heel duur en daardoor voor velen ter beschikking. Zo slaap je thuis als in een luxe hotel als je dat wil!

Katoenen beddengoed

Katoenen beddengoed is met stip de nummer 1 als het aankomt op gekozen beddengoed materiaal. Dat komt doordat katoen een enorm goede mix van eigenschappen heeft en tegelijkertijd goed betaalbaar blijft dankzij massaproductie. Katoenen beddengoed is betrouwbaar en voor neutrale slapers altijd goed. Als je het niet snel te warm of te koud hebt, geen anti-allergisch beddengoed behoeft en als je niet prat gaat op hele zachte, soepele of glanzende stof. Bovendien is dit materiaal enorm veelzijdig, omdat er verschillende technieken worden gebruikt, zowel gebreid als geweven. Dit resultaat in andere eindresultaten. Wist je bijvoorbeeld dat flanel en satijn veelal van katoen wordt gemaakt en dus geen stoffen op zichzelf zijn? En dan is er nog percale katoen, Egyptisch katoen en bijvoorbeeld polycotton. Je ziet dus dat katoenen beddengoed op zichzelf nog een scala aan opties biedt.

Bamboe beddengoed

Een interessant materiaal voor beddengoed is bamboe. Veruit het meest geproduceerde textiel met bamboe als grondstof is kleding, maar ook voor beddengoed is het zeer goed bruikbaar. Zeker gezien duurzaamheid steeds meer terrein wint. Bamboe is een kanshebber als het aankomt op verduurzamen van beddengoed. Daarover kun je hier meer lezen in een artikel dat katoen en bamboe vergelijkt. Bamboe heeft enorm goede eigenschappen. Katoen neemt al veel vocht op, maar bamboe nog zo’n drie keer meer. Het is ook sterker, zachter en antibacterieel. Daardoor remt het nare geurtjes, maar beschermt het ook je huid een stuk beter tegen invloeden van buitenaf. Het is niet statisch, past zich aan de omgevingstemperatuur aan en gaat zweten tegen. Bamboe beddengoed is dus absoluut een goede keuze.

Tencel beddengoed

Een ander enorm veelbelovende optie is beddengoed van tencel stof. Het voelt aan als zijde, is sterk, kan net zo warm als wol en zo koel als linnen zijn, is niet krimp- en kreukgevoelig en absorbeert en ventileert net als bamboe ook nóg beter dan katoen. Bovendien gaat het nare geuren tegen. Tencel beddengoed zal in de toekomst steeds meer opmars vinden.

Duurzaam beddengoed

Duurzaam beddengoed is de toekomst, het wordt steeds belangrijker voor consumenten om producten te kunnen kopen die ecologisch verantwoord geproduceerd worden. Dat is voor beddengoed nog best een uitdaging, maar met de opmars van tencel en bamboe ligt het zeker in het verschiet. Wel hebben we daarnaast momenteel al enkele producten van gerecycled materiaal en dus is dat beddengoed relatief duurzamer.